dimarts, 8 de març de 2016

DIA DE LA DONA TREBALLADORA

Orígens de l'efemèride¿Per què el 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora?

Per conèixer el orígens d'aquesta jornada ens hem de remuntar a començaments del segle XX, quan una protesta d'obreres tèxtils a Nova York es va convertir en tragèdia.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora les lluites de molts homes i dones que al llarg de les seves vides han defensat la justícia i la igualtat d'oportunitats. La primera marxa de "dones treballadores" documentada es va produir el 8 de març del 1857 a Nova York. Un grup d'obreres tèxtils va recórrer els barris més rics de la ciutat per cridar l'atenció i protestar per les seves miserables condicions de treball.


Però els fets que realment es commemoren el 8 de març van tenir lloc a Nova York el 5 de març del 1908. Es va produir una vaga d'unes 40.000 obreres tèxtils. Bàsicament, reclamaven igualtat salarial i reducció de la jornada laboral a 10 hores diàries per aconseguir així un temps per a la lactància dels fills. També es manifestaven contra l'explotació laboral infantil, demanaven formació i dret a l'afiliació sindical.

En aquest context, es va esdevenir un fet esgarrifós, que va horroritzar tot el món. Concretament, es va declarar un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, on van morir 129 treballadores de la companyia. L'incendi no havia estat fortuït.
L'any 1977, l'Assemblea General de les
Nacions Unides va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica aquesta jornada és el lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les obreres que van morir tràgicament aquell dia.Avui, dimarts 8 de març es celebra el dia de les dones treballadores...I per què no veure els contes tradicionals amb dones com a protagonistes però des d'una altra perspectiva? Això és el que proposa "Viejos cuentos, nuevos finales". No t'ho pots perdre.L'autora de la imatge és la Clara Ruiz amb l’obra aPunt,

4 comentaris:

mariola requena ha dit...

em sembla injust allo que van fer

LUCIA MARTINEZ ha dit...

A mi tabmé

PAULA CARBAJALES MARCE ha dit...

Necessitem la igualtat entre homes i dones,perque tant ells com ellas poden fer les mateixes coses

BERTA FITÉ ha dit...Que visqui el dia de la dona treballadora !!!!!!

Gràcies per visitar-nos