divendres, 6 de març del 2015

L'HOME DE VITRUVI

L'home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos d'arquitectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
També es coneix com el Cànon de les proporcions humanes.

El dibuix està fet amb llapis i tinta i mesura 34,2 x 24,5 cm





ANÀLISI  DEL  DIBUIX

El quadrat és centrat en els genitals, i el cercle al melic. La relació entre el costat del quadrat i el radi del cercle és la secció àuria. Per a Vitruvi el cos humà està dividit en dues meitats pels òrgans genitals, mentre que el melic determina la secció àuria. Al nadó, el melic ocupa una posició mitjana i amb el creixement migra fins a la posició definitiva en l'adult.
El dibuix també és sovint considerat com un símbol de la simetria bàsica del cos humà i, per extensió, de l'univers en conjunt. Examinant el dibuix pot notar-se que la combinació de les posicions de braços i cames crea realment setze posicions distintes. La posició amb els braços en creu i els peus junts es veu inscrita en el quadrat sobreimprès. D'altra banda, la posició superior dels braços i les dues de les cames es veu inscrita en el cercle sobreimprès. Això il·lustra el principi segons el qual, en canviar entre les dues posicions, el centre aparent de la figura sembla moure's; però de fet el melicde la figura, que és el centre de gravetat veritable, roman immòbil.

Aquest dibuix apareix al revers de la moneda d'euro d'Itàlia.

3 comentaris:

Laura ha dit...


Ara a geometria estem fent l'home de Vitruvi i està molt bé. Fem proves amb um company segons el que diu.

Unknown ha dit...

El meu cos no es perfecte jaja

Unknown ha dit...

Jo no sóc ni una mica perfecte !!!
L'única part del meu cos k eés perfecte és l 'amplada del meus 4 dits !!!
:( jajajaja

Gràcies per visitar-nos