dimarts, 8 de març del 2016

DIA DE LA DONA TREBALLADORA

Orígens de l'efemèride¿Per què el 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora?

Per conèixer el orígens d'aquesta jornada ens hem de remuntar a començaments del segle XX, quan una protesta d'obreres tèxtils a Nova York es va convertir en tragèdia.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora les lluites de molts homes i dones que al llarg de les seves vides han defensat la justícia i la igualtat d'oportunitats. La primera marxa de "dones treballadores" documentada es va produir el 8 de març del 1857 a Nova York. Un grup d'obreres tèxtils va recórrer els barris més rics de la ciutat per cridar l'atenció i protestar per les seves miserables condicions de treball.


Però els fets que realment es commemoren el 8 de març van tenir lloc a Nova York el 5 de març del 1908. Es va produir una vaga d'unes 40.000 obreres tèxtils. Bàsicament, reclamaven igualtat salarial i reducció de la jornada laboral a 10 hores diàries per aconseguir així un temps per a la lactància dels fills. També es manifestaven contra l'explotació laboral infantil, demanaven formació i dret a l'afiliació sindical.

En aquest context, es va esdevenir un fet esgarrifós, que va horroritzar tot el món. Concretament, es va declarar un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, on van morir 129 treballadores de la companyia. L'incendi no havia estat fortuït.
L'any 1977, l'Assemblea General de les
Nacions Unides va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica aquesta jornada és el lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les obreres que van morir tràgicament aquell dia.Avui, dimarts 8 de març es celebra el dia de les dones treballadores...I per què no veure els contes tradicionals amb dones com a protagonistes però des d'una altra perspectiva? Això és el que proposa "Viejos cuentos, nuevos finales". No t'ho pots perdre.L'autora de la imatge és la Clara Ruiz amb l’obra aPunt,

5 comentaris:

Unknown ha dit...

em sembla injust allo que van fer

Unknown ha dit...

A mi tabmé

Unknown ha dit...

Necessitem la igualtat entre homes i dones,perque tant ells com ellas poden fer les mateixes coses

BERTA FITÉ ha dit...Que visqui el dia de la dona treballadora !!!!!!

Marcos ha dit...

Em sembla molt bé que hagis possat això al blog.

Gràcies per visitar-nos